Необходими продукти:
- 4 средни домата, узрели с издълбана сърцевина
- 1 глава чесън, разрязана през средата (хоризонтално)
- 2 ч.л. + 1/3 ч.ч. зехтин
- 1/4 ч.ч. бланширани бадеми
- 1/4 ч.ч. белени лешници
- 1 суха люта чушка, почистена и разрязана на две по дължина
- 1 с.л. сол
- 2 -3 с.л. червен винен оцет
- 2 с.л. червено вино (сухо или с плодови аромати), при необходимост
- 1 филия сух бял хляб, натрошен при необходимост
Приготвяне или как се готви ястието:
- Загрейте фурната на 160 градуса. Сложете доматите и половинката чесън в тавичка и ги напръскайте с около 1 с.л. зехтин.
- Печете докато доматите и чесъна се карамелизират, но не бива да се препекат и изгорят, става за около 90 минути.
- От останалата половинка чесън издълбайте 1 с.л. чесън и го сложете в пасатора или кухненския робот.
- Докато доматите се запекат загрейте около 1 с.л. зехтин в малък тиган на средна температура. "Запържете" бадемите и лежниците до златисто-кафяво, за около 5-6 минути, като разбръквате, за да не загорят.
- Поставете на кухненска салфетка да изстинат и ги прибавете в пасатора. Сложете чушката в същото тиганче и "запържете" за около 10 секунди от всяка страна (натискайте с вилица или шпатула, за да остане "плоска").
- Добавете 1 ч.ч. гореща вода и "варете" докато омекне за около 15 минути. Отцедете и поставете в пасатора.
- Когато доматите и чесъна са се карамелизирали ги извадете и ги оставете да се охладят. Махнете обелките на доматите и издълбайте вътрешността на чесъна. Добавете ги в пасатора. Добавете сол и почнете да пасирате.
- Докато пасирате бавно прибавете останалата 1/3 ч.ч. зехтин като продължавате да разбивате, все едно правите майонеза.
- Добавете оцета и продължете да разбивате. Опитайте и ако е нужно добавете още.
- Пасирайте докато получите хомогенен сос, но той не бива да загуби леко зърнената си структура. Сосът трябва да е гъст.
- Ако ви се вижда твърде гъст добавете малко от виното. Ако пък е по-рядък добавете малко от хляба като го доразбиете след това.