Необходими продукти:
За корите:
- 1 кг. брашно
- 1 и 1/2 ч. вода малко
- сол
За плънката:
- 1 кг. картофи
- 200-300 гр. осолена извара
- 2-3 стръка праз лук
- 200 гр. домашно краве масло
- олио
Приготвяне или как се готви ястието:
- Към брашното се прибавя водата и малко сол, меси се до получаването на средно - твърдо тесто. Оставя се да престои 10-15 мин. През това време нарязвате праза - осолявате го и намачквате.
- Предварително трябва да сте обелили картофите и да сте ги настъргали във вода, за да не чернеят.
- Тестото разделяте на топчета, всяко топче се наръсва с брашно и се точи на тънка кора.
- В намазана обилно с олио тава се разстила първата кора, наръсва се с изцедените и осолени леко настъргани картофи, празът и изварата, нарязано на кубчета малсо се слага върху сместа.
- Слага се втората кора и се повтаря процедурата. Слага се и третата кора и баницата се слага на печка на дърва.
- Върти се в една посока да не загори, като се изпече от едната страна се маха от печката и се оставя да изстине.
- На дървен кръг се слага вестник захлупва се тавата и се обръща, след което празната тава отново се намазва с олио и баницата се връща отново в тавата да се изпече и от другата страна.
*Бележки: Ако ви остане от тестото и от плънката не се притеснявайте, разточете тестото на не много големи кори и поръсете с плънката загърнете ги добре и ги сложете в подходящ тиган да се изпържат и от двете страни, става много вкусно. Дори ако нямате печка на дърва можете да си го правите само това на тиган.