Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 3 ч.л. бакпулвер
- 2 с.л. пудра захар
- 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 2 бр. яйца
- 60 г масло
Приготвяне или как се готви ястието:
- Брашното се пресява с бакпулвера в голяма купа и се добавя и рабърква пудрата захар.
- Отделно се разбиват яйцата, млякото и 60 г масло. Сместа се добавя към брашното и с дървена лъжица се разбърква до получаване на хомогенна смес. Покрива се и се оставя за 15 минути.
- Загрява се тиган на умерен котлон, намазва се с масло и в него се изсипва около 1/3 ч.ч. от палачинковата смес.
- С лъжица се разпределя на кръг с диаметър около 12 см. Намалява се огъня и палачинката се пече 2-3 минути, или докато на повърхността се получат балончета. Палачинката се обръща и се пече за още 2 минути или до готовност.
- По същия начин се изпичат и останалите палачинки, като тигана се намазнява преди всяка. Готовите палачинки се покриват с чиста кърпа за да останат топли.
- Поднасят се с лимон и захар, или се гарнират по избор.