Необходими продукти:
- 1 ½ ч.ч. червена леща
- 2 ч.ч. зеленчуков или друг вид бульон (може и вода)
- 1 средна глава лук, накълцана на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- лют пипер, по желание
- 150 гр настърган кашкавал по ваш избор
Приготвяне или как се готви ястието:
- Загрейте фурната на 200 градуса. През това време сложете лещата и лука в тенджера заедно с водата или бульона. Оставете да заври и след това оставете да къкри на съвсем ниска температура, докато лещата стане готова, но е още леко твърда (понеже ще я допичаме във фурната) и почти всичката вода се абсорбира. Обикновено отнема около 10-15 минути (не трябва да имаме водниста консистенция).
- Махнете от котлона и прибавете 2/3 от кашкавала. Разбъркайте добре и овкусете с подправките. Леко намазнете една тавичка за пай. Прибавете сместа с лещата и заравнете.
- Покрийте с останалия кашкавал и запечете за 20-30 минути до златисто-кафяво.
- След като извадите от фурната оставете за 10 минути да се поизстуди и стегне леко преди да сервирате. Ако искате може да прибавите в сместа и леко запържени парченца бекон.
*Бележки: Здравословен и нетрадиционен кейк.