Необходими продукти:
- брашно
- чаша вода
- една глава стар лук
- червен пипер
- олио малко
- никаква сол не се слага вътре
Приготвяне или как се готви ястието:
Преди да започнем сложете тенджера с вода на котлона да завира.
- Вземете главата лук, обелете и нарежете ситно.
- Загрейте малко олио и запържете лука в него с малко червен пипер.
- Сложете запържения лук във водата да се свари.
- Взимате ситото и слагате брашно в него и като леко пресявате на масата брашно. Спирате. Взимате с ръка вода от чашата и започвате да ръсите с ръка малко вода върху брашното.
- После с двете си ръце една в друга взимате от брашното и заповате да триете да се получат малки парченца, топчици от брашното.
- Тази процедура я повтаряме докато решим, колко искаме манджа да направим. Това ни е основното ястие, така че трябва да е доста.
- След като е завряла водата пускаме получените топчици от брашно във врящата вода и те се попарват.
- Така наречената триеница е почти готова.
- След като све свари всичко слагаме в една дълбока чиния, правим лека топка в средата и слагаме зелев сок там. Обърква се всичко и да ви е сладко. Аз обичам повечеко зелев сок да си слагам, така че нека всеки сам реши, как ще му хареса.
*Бележки: Това е триеницата. Лесна, бърза и не са необходими много продукти.