Необходими продукти:
- 8 херинги, пресни или размразени, почистени
- 30 г масло или маргарин
- 2 малки глави лук, ситно нарязани
- 900 г пресни стръка ревен
- 300 г дългозърнест ориз, сварен
- настъргана кора и сока от 2 портокала
- стръкчета от пресен розмарин
- сол и черен пипер
- слънчогледово олио
- 300 мл вода
- 2 супени лъжици кафява захар
Приготвяне или как се готви ястието:
- Разтопете маслото в тиган и запържете лука, докато стане прозрачен.
- Нарежете два стръка ревен на малки парченца и добавете лука и сварения ориз, кората от портокала и малко ситно нарязан розмарин. Подправете на вкус.
- Разпределете плънката между херингите. Направете по три разреза на всяка риба и намажете с олио. Поставете стръкчета розмарин върху барбекюто и запечете рибата върху скарата за около 8-10 минути, като я обърнете веднъж. (Използвайте или щипки за риба или фолио).
- Междувременно нарежете останалата част от ревена и го задушете във вода и портокаловия сок, докато омекне. Подсладете, ако е необходимо, и го сервирайте заедно с приготвената на барбекю херинга.
*Бележки Ако няма пресен ревен, може да се използва изцеденото съдържание на голяма консервна кутия ревен.