Необходими продукти:
- 1.50 кг. шаран
- сол
- черен пипер
- 1 с. л. масло
- 1 бр. глава лук
- 1 с. л. балсамов оцет
- 0.50 л. бира
- 1 с. л. мед
- магданоз
Приготвяне или как се готви ястието:
- Шаранът се почиства и нарязва на порции. Овкусява се със сол и черен пипер и се запържва в сгорещеното масло до златисто-кафяно. Оставя се на топло.
- Лукът се почиства и нарязва на дребно и също се запържва леко в масло (в същия тиган).
- След това към него се прибавя балсамовият оцет, бирата, а накрая и медът. Сосът се оставя да покъкри за малко, след което се прецежда и към него се прибавят парчетата шаран. Оставя се за две-три минути на огъня за да се овкуси шаранът.
- Шаранът се изважда и отново се слага на топло.
- Сосът се оставя на котлона, за да се редуцира и да остане само 1/3 от него. Прибавя се малко масло, а ако е необходимо и още малко балсамов оцет (по ваш вкус).
- Прибавят се черен пипер, сол и магданоза.
- Шаранът се поставя в чинии и се залива със соса.