Необходими продукти:
- 125 гр брашно
- 2 яйца
- 1/2 чаша бира
- 40 гр масло
- 500 гр костур
- сол и пипер
Приготвяне или как се готви ястието:
- Разбъркайте брашното, бирата и солта до получаване на гладка смес.
- Отделете белтъците от жълтъците и прибавете жълтъците към сместа. Оставете настрана за около 15 минути.
- Разтопете маслото на тих огън, охладете го и с помощта на миксер го прибавете към сместа.
- Разбиите белтъците на сняг и ги прибавете към сместа.
- Нарежете рибата на равни парчете и ги подсушете внимателно.
- Предварително загрейте фритюрника до 340 градуса, потопете рибата в сместа и я изпържете, като не използвате кошничката за пържене. Не пържете повече от 5-6 парчета наведнъж.
- Пържете около 5 минути, след което извадете рибата и я оставете да се отцеди върху салфетка.
- Сервирайте топло и с гарнитура по желание.
*Бележки: Вместо костур може да използвате морска треска.