Необходими продукти:
- Хек или мерлуза (без главите)
- 1200 г мазнина
- 100 г праз лук
- 250 г червени домати
- 200 г магданоз
- 1/2 връзка маринована капия
- 100 г бяло вино
- 350 г сол черен пипер
- яйца — 2 броя
- брашно
- 100 мл. кисело мляко
- малко кашкавал
- лимон
- две-три люти чушки
Приготвяне или как се готви ястието:
- Рибата се почиства от кожата и костите. Нарязва се на едри кубчета. Панира се в брашно и се пържи в гореща мазнина.
- В същата мазнина се запържва празът, нарязан на колелца, маринованата капия, доматите, прибавя се бялото вино, солта, черният пипер и магданозът.
- Приготвеният сос се съединява с месото и се разсипва в пръстени гювечета.
- Залива се с разбитите яйца й кисело мляко и най-отгоре се настъргва кашкавал.
- Запича се до зачервяване, да остане почти на масло.
- Поднася се с парченце лимон и люта чушка.