Необходими продукти:
- 1 кг. скумрия изчистена или филе
- 1/2 ч.ч олио
- 1 лимон
- 10 домата /пресни или консерва/
- 2 глави лук
- 4 моркова
- 1 малка глава целина
- 6 супени лъжици брашно
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
Приготвяне или как се готви ястието:
- Нарязаната на порции риба се нарежда в тавичка, посолява се, поръсва се със сока от лимона и се оставя на престои на хладно поне един час.
- Настърганите моркови, целина и лук се задушават в олиото и малко вода до полуомекване.
- Прибавят се нарязаните на дребно домати. Когато и те се задушат, се изсипва размитото с вода брашно.
- След 4-5 минути сосът се отстранява от огъня, пасира се и се изсипва върху рибните филета.
- Ястието се задушава във фурна. Когато стане готово се поръсва със ситно нарязания магданоз. Гарнира се с варени или задушени зеленчуци.