Необходими продукти:
- 1 шаран около 1-1,5 кг
- сол
- лимонов сок
- 2 с.л. накълцани подправки (например босилек, розмарин, мащерка, градински чай, керевиз или каквото решите)
- 500 гр гъби
- 150 гр шарена сланина
- 1/2 л бяло вино
- 150 сметана
- пипер
- 3 с.л. магданоз
Приготвяне или как се готви ястието:
- Измивате и изчиствате шарана.
- Хубаво натърквате със солта и лимонения сок.
- Напълвате корема с 2 с.л. подправки и слагате в подходяща тавичка.
- Почиствате гъбите и ги нарязвате на шайби, сланината на малки кубчета, запържвате ги леко заедно, след което ги прибавяте при шарана.
- Забърквате соса от виното, сметаната и пипера, заливате шарана и печете в предварително загряна на 180 градуса фурна за около един час.
- Поднасяте поръсено с магданоз.