Тарт Татин- La tarte tatin

Коментари · 206 Прегледа

https://www.facebook.com/Cook-shot-103417908262447/
История за този класически тарт ще намерите на Instagram и Facebook профилите на Cook Shot; @cook.shot

За тестото:
85 г бяло брашно
85 г пълнозърнесто брашно
20 г бадемово брашно
20 г захар
100 г масло
Щипка сол
1 ч.л. канела
½ яйце (разбито)
За плънката:
800 г сини сливи, изчистени от костилките и разрязани на половинки
60 мл червено порто (или 30мл бяло вино +30мл уиски)
120 г захар
60 г масло
1 ч.л. канела
Приготвяне:
Брашното се смесва с бадемоворо брашно, солта, захарта и канелата. Добавя се студеното масло, нарязано на дребни кубчета. Маслото се стрива, заедно с брашното, докато се получат трохи. Добавя се яйцето и се замесва сравнително твърдо тесто. Тестото се събира на топка, завива се в фолио и се оставя да стегне за 30 минути в хладилника.
За карамела:
Захарта се загрява заедно с алкохола на умерен огън до завиране. Оставя се да ври, докато сиропът започне да се карамелизира и потъмнява, а пяната по повърхността намалее. Остранява се от огъня, добавя се нарязаното на кубчета масло и се разбърква добре.
Приготвяне на тартата: Фурната се загрява на 180 градуса. Карамелът се изсипва в дълбока тава, отгоре се подреждат сливите във формата и се овкусяват с кананела. Пече се в продължение на 30 минути. Тестото се изважда от хладилника и се разточва на кора с диаметър на тавата, или малко по-голямо. Тавата с карамелизираните сливи се изважда, кората от тесто се поставя върху плодовете и се набожда на няколко места с вилица. Връща се във фурната за още 25 – 30 минути. Изважда се и се оставя да изстине в тавата. Може да го гарнирате с топка сладолед.
Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg