Необходими продукти:
- 800 г мерлуза
- прясна сланина
- 150 г чесън
- магданоз 1/2 връзка
- сол и черен пипер на вкус
- 100 г мазнина
- брашно
- 100 г кромид лук
- малко моркови
- малко целина
- 100 г червени домати
- малко бяло вино
- лимон
- 500 г картофи
- масло
Приготвяне или как се готви ястието:
- Рибата се почиства от кожата и костите, измива се и се нарязва на парчета с правоъгълна форма като шницели. Всяка порция се начуква леко с дървено чукче или сатър, посолява се, наръсва се с черен пипер и се напръсква с част от виното. Така подготвената риба престоява около 1- 2 часа и след това се заливат роладините с плънка от скилидки чесън, парче леко сварен морков, парче домати и ситно нарязан магданоз.
- Сланината се нарязва на правоъгълни тънки парчета и се начуква леко, след което се завиват роладините, които се завързват канап или се забождат с клечка за зъби.
- Овалват се в брашно и се изпържват в горещената мазнина.
- В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук, морковите, целината и останалото брашно.
- Разрежда се с бульон, прибавя се черният пипер на зърна и останалото вино.
- Задушава се на тих огън до омекване на зеленчуците.
- Пасира се и се заливат роладините, които остават да врат в умерена фурна около 10—15 минути.
- Роладините се изваждат, отстранява се конецът или клечките и се сервират с варени картофи, поръсени с магданоз и заляти с препърженото масло и парче лимон.