Необходими продукти:
за 4 Порции:
- 1.40 кг костур
- 3 стръка розмарин
- 1 бр лимон
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.л. морска сол
- 2 скилидки чесън
- 4 с.л. вода
- 2 бр дафинов лист
- 1 ч.л. лимонов сок или оцет
- 2 с.л. зехтин
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистете рибата от люспите, отделете гръбната перка, измийте я добре и я подсушете. Нарежете на няколко места тялото, а в коремната кухина сложете розмарина и лимонови резенчета.
- Поставете рибата в тава покрита с алуминиево фолио, поръсете с 1-2 ч.л. мазнина.
- Пече се в предварително загрята фурна около 40-50 мин покрита с аломиниево фолио.
- За соса счукайте солта и чесана в хаванче, добавете водата.
- Разбийте до получаване на гладка смес. Разбъркайте дафиновите листа, останалия розмарин, чесновата паста.
- Добавете лимоновия сок и размесете добре.
- Подправете с черен пипер.
- Внимателно поставете рибата на топла чиния.
- Залейте със соса.
- Ястието се сервира с пресни джинджифилови листа и лимон.