Необходими продукти:
- 800 г мерлуза, без глава
- 80 г прясна сланина
- сол и черен пипер на вкус
- 80 г кромид лук
- 600 г пържени картофи
- 100 г лимон
Приготвяне или как се готви ястието:
- Рибата се почиства от костите и кожата. Филето се измива и нарязва на късове, осолява се и заедно със сланината се смила на месомелачна машина с остър нож и дребна решетка.
- Получената кайма се омесва и остава да престои на студено 5-б часа.
- След това отново се омесва заедно с черния пипер и ситно нарязания лук.
- Оформят се кюфтетата, като ръцете се мокрят със студена вода и се пекат на подмазана скара с дървени въглища.
- При поднасяне се гарнира с пържени картофи и парче лимон.