Необходими продукти:
- една по едра риба за печене
- морска сол от промитата /зърната са и по едри и кръгли/
- белтък от яйца
- черен пипер
- мащерка
- розмарин
- картофи задушени в масло и копър
Приготвяне или как се готви ястието:
- Рибата се почиства от вътрешностите и се измива под течаща вода, след което се подсушава с мека домакинска кърпа.
- Натриваме я с черен иппер, мащерка и розмарин и оставяме така да престои поне 30 мин.
- Морската сол смесваме с белтъците на няколко яйца и част от нея разстиламе в тавата за печене.
- Слагаме рибата по корем /така тя поема по малко сол/ и я затрупваме с останалата морска сол, докато се получи купчинка.
- Печем на умерена фурна при 170-180 градуса около 45 мин.
- Преди сервиране разчупваме получилата се солена кора и сервираме рибата с предварително задушени в масло и копър картофи.