Необходими продукти:
- 250-300 г твърд хляб
- вода, за накисване на хляба
- 100 г сурови бадеми, обелени
- 2-3 скилидки чесън
- 1,5 л вода
- 1 ч.ч. зехтин
- оцет, червен винен
Приготвяне или как се готви ястието:
- Накиснете хляба във водата.
- С помощта на кухненски робот или чопър смелете бадемите със чесъна и щипка сол, колкото може по-добре.
- Добавете изцедения хляб и продължете да смилате докато получите хомогенна паста.
- Продължете да бъркате и добавете бавно зехтина (както при приготвянето на майонеза), след това и оцета (на вкус, но според мен и съвсем малко е достатъчно) и накрая водата.
- Добавянето на зехтина и водата трябва да стане бавно, защото целта ни е гладка и хубава емулсия.
- Сервира се изстудено.
- Гарнира се по избор с нарязани на половинки зърна грозде (без семки), или пък резанчета ябълка, или пъпеш, или пък малки скаридки и дори настъргани на пръчици запечени бадеми.
*Бележки: Испаска студена супа с чесън.