Съставки за фалафела:
1 кутия нахут (240 g)
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
2 шепи пресен магданоз
20 g брашно от нахут/спелта
½ чаена лъжичка смлян кимион
½ чаена лъжичка смлян кориандър
½ чаена лъжичка смлян черен пипер
щипка смлян кардамон
сол на вкус
зехтин в спрей
Съставки за хумуса:
1/2 опаковка нахут (120 g)
30 g тахан
15 ml сок от лимон
15 ml зехтин
1 скилидка чесън
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смлян кимион
1-2 супени лъжици студена вода
щипка червен пипер
Начин на приготвяне:
Първо ще приготвим фалафела – поставете изплакнатия и подсушен нахут в блендер заедно лука, чесъна, магданоза и блендирайте всичко добре. След това добавете брашното, всички подправки и разбъркайте добре. От сместа за фалафели оформете топчета и ги запържете до златисто от двете страни в тиган, напръскан със зехтин в спрей.
След това започнете да приготвяте хумуса. В блендера първо смесете лимоновия сок и тахана до получаване на гладка каша. След това добавете скилидка чесън, зехтина, кимиона, солта, изплакнатия нахут и блендирайте до получаването на гладка смес. Накрая добавете вода според консистенцията и отново разбъркайте. Фалафелът се поднася с пресни зеленчуци и хумус, който се сервира с чаена лъжичка зехтин и щипка смлян сладък червен пипер.
Източник: GymBeam