НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за около 30 броя:
300 гр брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 чл канела
1/2 чл смлян джинджифил
на върха на ножа смлян карамфил
ванилия
1-2 капки есенция горчив бадем(по желание)
100 гр краве масло
50 гр захар
1 яйце
150 гр разтопен мед
100 гр цедено мляко(пюре от тиква,пюре от ябълка,заквасена сметана или намачкан банан)
глазура:
150 гр натурален шоколад
20 гр краве масло
20 гр какаово масло
ИНСТРУКЦИИ:
Смесете всички течни съставки.Разбъркайте ги добре,докато се смесят добре.Добавете пресятото брашно и подправките.Разбъркайте добре,докато браното се поеме от сместа.Трябва да се получи гъсто кексово тесто.
Завийте с фолио и приберете тестото за 5-6 часа в хладилника,а най-добре за цяла нощ.
Преди печене,загрейте фурната на 160С без вентилатор.
От още студеното и стегнато тесто с намазнени ръце оформете около 30 еднакви по големина топчета.Сплескайте ги леко и ги подредете в тавички застлани с хартия за пчене на растояние една от друга,тъй като се разливат настрани по време на печене.Печете за 10-12 минути.Не ги препичайте,дори да ви се струват недопечени.
Готовите изпечени меденки са много меки и крехки,затова ги оставете да се охладят и да стегнат.Не ги пипайте,натискайте,докато са горещи ,защото се деформират.
Разтопете шоколада за глазурата заедно с кравето и какаовото масло.
Потапяйте меденките до половината в глазурата и подредете на решетка,за да стегне шоколада.
Готовите охладени и глазирани меденки хапнете веднага или съхранявайте в кутия с капак.
Да ви е сладко!
Весели празници!!!