Необходими продукти:
- 1-2 ч.ч. боб
- лук
- морков
- целина
- 2-3 с.л. растителна мазнина
- доматено пюре
Приготвяне или как се готви ястието:
- Бобът се накисва за една нощ в хладка вода. След като е престоял в нея, тя се изхвърля, бобът се изплаква добре и се залива отново с достатъчно количество хладка вода (преценява се на око в зависимост от това, колко гъста искаме да е чорбата).
- На много силен огън чорбата се кипва, след което огънят се намалява до тих.
- След 30-35 минути варене към боба се добавят нарязаните на ситно лук, морков и целина. Тяхното количество се определя също на око, а и според личния вкус.
- Добавят се 2 с.л. растителна мазнина и чорбата се доварява.
- Десет минути преди края на варенето (когато бобът е повече от почти готов) прибавяте леко задушеното в останалата мазнина доматено пюре, кипвате и доварявате до пълна готовност.