Продукти(да са на стайна температура)
Яйца 5бр.
Сол 1с.л
Захар 1с.л
Брашно 1кг и още колкото поеме
Пр.мляко 400мл
Кис.мляко 400мл.
РАКИЯ 2С.Л и жива и суха мая ТАЙНиТе СЪСТАВКи
олио , масло или свинска мас най-хубаво става със свинска мас
Сусам
Сирене
Начина на приготвянето
В съд смесваме пр.мляко с живата мая половин кубче и едно пакетче суха и захарта, бързаме , докато се разтворят и оставяме настрана.
В тава пресяваме брашното 1кг.колкото пъти повече толкова по-хубава става. Аз лично пресявам 3пъти. В кладенчето сипваме маята с прясното мляко, киселото мляко , ракията , солта и маслото 25мл и олиото 25мл , може и само едно от двете да е около 50мл и яйцата, от които сме отделили един жълтък за намазването.
Вадим от тавата тестото и върху маса сме поръсили брашно , слагаме го и започваме да местим, ако трябва брашно сипваме по-малко , аз със сито ръся .оставяме тестото в купа и на топло покрито с найлон. За около 40мин вадим и пак месим. Сега го разделяме на топчета 5 на брой и всяко разточваме с точилка, като мажем с масло и ръсим със сирене, навиваме на руло и раьрязваме парченца, които режим в тава мазна с олио и поръсена с малко брашно, пак слагаме някъде на по-топло място и чакаме 30мин, то пак е набъбнало, мажем с жълтък и ръсим със Сусам . Слагаме в незагрята ф-на на 180-200градуса и следим с клечка за зъби , ако остане тесто по нея не е готово, ако небостане , значи е готова. Вадим пръскаме с ръка вода върху нея и покриване с кърпа. Воаля готово