бутчета - 4 бр
лук- 1/2малка глава
магданоз -1/2 връзка
черен пипер на зърна
сол на вкус
За соса:
брашно- 2 с.л
масло-30 г
бульон -300мл
магданоз-1/2 връзка
вино розе- 40 мл
лимонов сок
захар -1/2 ч.л
Бутчетата се поставят в съд с гореща вода .След завиране на течността рмесото се посолява. Вари се до готовност на умерен огън.
Около 20 минути преди сваряването на бутчетата, бульонът се ароматизира ,като се поставя снопче магданозени стъбла ,нарязан на ситно лук ,цветен черен пипер на зърна.
Готовият бульон се прецежда.
Сосът се приготвя по следния начин:
Брашното се запържва леко в малко масло. Запръжката се разрежда с бульон и вино розе.
Вари се на бавен огън около 10 минути, след което се отстранява от огъня.
Прибавят се магданозът нарязан на ситно , захарта и останалото масло. Подправя се с лимонов сок.
При поднасяне ,задушените бутчета се поливат със соса.