френска зелена леща- 2ч.ч
картофи-1 бр
целина-2 бр стъбла без листа
лук - 1 бр
бяло вино- 100мл
индийско орехче- 1 ч.л
сол
черен пипер на вкус
вода- 2 литра
Запържете в тенджера лука и нарязаната целина с малко масло.
Обелете и нарежете лука на ситно. Картофа нарежете на кубчета.
Изчистете лещата и измийте добре. Можете да я накиснете предварително за няколко часа във вода.
Добавете останалите съставки ,включително и лещата и запържете за около 2 минути.
Добавете виното и оставете да заври. Покрийте с капак и гответе на слаб огън.
Когато омекнат лещата и картофите ,подправете със сол и черен пипер. Миксирайте съставките и прецедете през цедка.
При поднасяне добавете към всяка порция 1 лъжичка козе сирене и крутони.
Това ястие чудесно се комбинира с пушена сьомга и козе сирене.