Необходими продукти:
- 250 г бисквити с какао
- 120 г масло разтопено
- крем
- 400 г заквасена сметана
- 4 с.л. извара
- 120 г крема сирене
- 6 с.л. пудра захар
- 1 бр. ванилия есенция или 1/2 ампула
- 1 ч.л. кора лимон, настъргана
- 6 бр. пресни ягоди, нарязани за крема
- 1 бр. желатин
- декорация
- ягоди
- готварска сметана 80 мл
- шокалад 50 г
- листа мента
- шарени пръчици
Начин на приготвяне или как се готви десертът:
- Бисквити с какао се натрошават в чопър и смиламе на прах.
- Смесват се в купа с разтопено масло и се разбърква.
- Във форма със свалящ ринг 26 см. сипваме сместа и с лъжица се оформя блат.
- Оставя се да стегне в хладилника.
- Приготвя се крема, за целта се разбива заквасена сметана с пудра, извара, крема сирене и половин ампула ванилия.
- Желатина се разбърква с 3-4 с л вода и оставяме да стегне. Разтопява се в микровълнова за 8-10 секунди и оставяме да се охлади.
- Добавя се в крема заедно с нарязани малки парчета ягодки и се разбърква много добре.
- Сипва се крема върху бисквитената основа и оставяме за една нощ в хладилника.
- На другия ден се изважда в чиния.
- В съд се загрява на слаб огън готварска сметана с начупени парчета шоколад, разбърка се с вилица докато се разтопи.
- Оставяме да се охлади и с лъжичка се оформя върху чийзкейка шоколадова решетка.
- Декорира се с ягоди, листа мента и шарени захарни пръчици.
- Сервираме нарязан като торта.
Рецепта предоставена от Виолета Матева