Нудълс със сусам в стил Съчуан от Джейми Оливър

Коментари · 145 Прегледа

Веган рецепта за Нудълс със сусам в стил Съчуан от Джейми Оливър

Нудълс със сусам е едно от онези ястия, които изглеждат супер прости, но изискват прецизност, практика и опит, за да станат идеални. Качеството на китайската сусамова паста прави голямата разлика. Най-доброто, което съм опитвал, беше в ресторант, наречен Ji Gai He на Ji’an Lu в Шанхай – моята приятелка и бивш кулинар Бети Ричардсън (@bettyshanghai, в Instagram) ме заведе там и оттогава копнея за тях. Юфката беше супер дълга и идеално ал денте, сосът беше копринено гладък, вкусът беше орехов и по-приятен с малко пресен лук (червен лук). Беше съвършенство. Фъстъченото масло обикновено не се добавя към този сос, но ми харесва допълнителното ядково усещане, което дава – оставете го, ако предпочитате. Може да се сервира топло или студено.

Нужните продукти:

  • 2 супени лъжици паста от китайски сусам
  • 1 чаена лъжичка фъстъчено масло
  • 2 супени лъжици лек соев сос
  • 1 супена лъжица олио от съчуанско чили или олио от чили от Lao Gan Ma
  • 1 супена лъжица оцет от черен ориз Chinkiang
  • 1 чаена лъжичка златна кристална (супер фина) захар
  • 1 чаена лъжичка препечено сусамово масло
  • ½ чаена лъжичка гъбен бульон на прах
  • 2 топки прясна пшенична юфка (нудълс)
  • 1 глава пресен лук (червен лук), нарязан на ситно
  • ¼ от краставица, настъргана на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Комбинирайте сусамовата паста, фъстъченото масло, лекия соев сос, лютото масло, оцета, захарта, сусамовото масло, бульона на прах и 4 супени лъжици вряща вода в голяма купа и внимателно разбъркайте, докато всичко се разтвори. Китайската сусамова паста е доста гъста и твърда, така че може да отнеме известно време, докато се разтвори и стане гладка. За да подпомогнете процеса, можете да използвате блендер, за да направите гладък сос, само внимавайте с горещите течности.
  2. Сварете нудлите (юфката) според инструкциите на пакета или докато стане ал денте. Прецедете и изплакнете под хладка вода, като отделяте юфката с пръсти, за да не залепне. Ако сервирате студено, изплакнете под студена вода за 3-4 минути.
  3. Добавете юфката направо в купата за смесване, съдържаща соса, и разбъркайте, за да се покрие.
  4. Разпределете нудълсите незабавно в купички и отгоре ги намажете с останалия сос, пресен лук и краставица. Добавете допълнително масло от лют червен пипер, ако желаете.

Източник: https://www.jamieoliver.com

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg