Наслаждавайки се на аромати от левантийското крайбрежие, използвам нахут по два различни начина, за да извлека максимално вкуса и текстурата. Беленият патладжан добавя опушена дълбочина, която е трудно да се победи.
Нужните продукти:
- 2 патладжана
- 50 гр. сусамово семе
- ½ буркан от 700 гр. или 1 консерва от 400 гр. нахут
- 2 лимона
- 200 гр репички, най-добре с листа
Начин на приготвяне:
- Набодете патладжаните, след което внимателно ги изпечете на директен огън на котлона (или на скара), като ги обръщате с щипка, докато омекнат отвътре.
- Междувременно запечете сусама в голям тиган с незалепващо покритие на силен котлон до златисто, като разбърквате редовно. Поставете две трети от препечените семена в блендер, като оставите останалото за по-късно.
- Отцедете нахута (запазете сока) и добавете две трети към блендера със сока от 1 лимон и 2 супени лъжици екстра върджин зехтин. Разбийте до супер гладкост, добавяйте на капки сок от нахут, ако е необходимо, след това подправете и разпределете между чиниите.
- Разполовете репичките, полейте с останалия лимонов сок и подправете с морска сол, за да ги мариновате набързо.
- След като изстинат достатъчно за работа, внимателно отстранете кожата на патладжаните, след това ги разполовете по дължина, оставяйки ги непокътнати при дръжката, и подправете със сол и черен пипер.
- Върнете тигана на среден огън със струйка зехтин и разпръснете в него останалия нахут. Избутайте нахута на една страна, след това добавете патладжаните и гответе 5 минути, или докато нахутът стане златист и хрупкав, а патладжанът започне да се карамелизира, като обръщате, ако е необходимо.
- Разпределете в чинии, разпръснете върху препечени сусамови семена и репички и завършете със струйка необработен зехтин, ако желаете.
Източник: https://www.jamieoliver.com