Необходими продукти:
Около 1 кг патладжани
2 големи глави лук
1/2 ч.ч оцет
2-3 с.л мед
зехтин (аз използвах олио)
сол
2/3 ч.ч вода
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на четири или шест парчета по дължина. Посолете и оставете поне за 20 минути, да изтече чернилката.
Нарежете лука на едри полумесеци, посолете и запържете на слаб огън докато се карамелизира. Извадете и го оставете настрани.
Измийте патладжаните и ги подсушете добре. В по-широк дълбок тиган или тенджера загрейте олио и подредете парчетата. Пържете, като обръщате докато се зачервят от всички страни. Не е нужно до готовност, защото ще продължат да се готвят. Когато са готови изсипете оцета, меда и посолете. Сложете лука отгоре и налейте вода, но да не ги покрива. Гответе докато изври течността и остане едно гъсто сосче. И остава да се насладите, като, на мен лично, ми е по-вкусно когато изстине.