Необходими продукти:
1 кубче мая
200 мл. топла вода
2 с.л. захар
3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
около 1 кг. брашно
масло
Начин на приготвяне:
Маята се активира във водата със захарта.
В друга купа се разбиват две от яйцата, добавя се киселото мляко, солта и олиото.
Брашното се пресява три пъти. Прави се кладенче в него и се изсипват двете смеси. Замесва се меко, гладко тесто. Покрива се със стреч фолио, кърпа и се оставя на топло да втаса (около 45-60 мин.)
Щом тестото е васало, се измесва отново, оформя се питката, слага се в намазнена тавичка, намазва се с разбитото яйце и се пече на 180-200 градуса до златисто.
Идея за оформяне на питката:
Тестото се разделя на 5 равни части. Една от тях се разделя на още 4 - три равни и една на половината на тях. Правят се на топчета.
4-те големи топчета тесто се разточват, мажат се с масло и се редят една върху друга като последната не се маже с масло. Заедно се разточват отново. Центърът се маркира с чаша. Разрязва се на 8 части до маркирания център. На всяка част се прави разрез в средата и външните ръбчета се промушват отдолу нагоре.
Трите по-малки топчета също се разточват, мажат се с масло без последната и отново се разточват заедно. Разрязва се на 8 триъгълника. Във всеки от тях в средата се прави разрез и острият ъгъл се промушва отдолу нагоре, за да се оформи листенце. Нареждат се отгоре върху другото оформено тесто.
Малкото топче се разточва, маже се с масло, разрязва се радиусът и се навива. Слага се в центъра на питката.
Линк към видеото с оформянето: https://youtu.be/uTKGtQHL4-o?si=7GUk0ziTBT3GL2XJ