Нужните продукти:
- 2 моркова
- 1 малка глава и няколко листа целина
- 1 стрък праз
- 2 корена от магданоз
- 1 глава лук
- 2 домата
- малък резен зеле
- 4 средно големи гъби
- 50 гр. олио
- 2 л. вода
- малко резенче цветно зеле или червено цвекло
- сол и червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Изчистваме, измиваме и нарязваме на кубчета зеленчука. Запържваме го в сгорещеното олио.
2. Заливаме запържения зеленчук със студена вода, посоляваме и варим.
3. Прецеждаме получения бульон и сваряваме в него ориз или фиде.
4. Бульонът може да се сервира бистър или застроен с яйце, оцет или кисело мляко.
5. Прецеденият бульон може да ползвате при приготовлението на каши, сосове или други ястия.