Необходими продукти:
- 2 ч.ч. френска зелена леща
- 1 бр. картоф
- 2 бр. целина, стъбла без листа
- 1 бр. лук
- 100 мл бяло вино
- 1 ч.л. индийско орехче
- сол
- черен пипер на вкус
- 2 л. вода
Приготвяне или как се готви ястието:
- Запържете в тенджера лука и нарязаната целина с малко масло.
- Обелете и нарежете лука на ситно.
- Картофа нарежете на кубчета.
- Изчистете лещата и измийте добре. Можете да я накиснете предварително за няколко часа във вода.
- Добавете останалите съставки, включително и лещата и запържете за около 2 минути.
- Добавете виното и оставете да заври.
- Покрийте с капак и гответе на слаб огън.
- Когато омекнат лещата и картофите, подправете със сол и черен пипер.
- Миксирайте съставките и прецедете през цедка.
- При поднасяне добавете към всяка порция 1 лъжичка козе сирене и крутони.
- Това ястие чудесно се комбинира с пушена сьомга и козе сирене.
Рецепта предоставена от Станислава Вълкова