Необходими продукти:
- 4 бр. бутчета
- 1/2 малка глава лук
- 1/2 връзка магданоз
- черен пипер на зърна
- сол на вкус
За соса:
- 2 с.л. брашно
- 30 г масло
- 300 мл бульон
- 1/2 връзка магданоз
- 40 мл вино розе
- лимонов сок
- 1/2 ч.л. захар
Приготвяне или как се готви ястието:
- Бутчетата се поставят в съд с гореща вода.
- След завиране на течността месото се посолява. Вари се до готовност на умерен огън. Около 20 минути преди сваряването на бутчетата, бульонът се ароматизира, като се поставя снопче магданозени стъбла, нарязан на ситно лук, цветен черен пипер на зърна.
- Готовият бульон се прецежда.
- Сосът се приготвя по следния начин: Брашното се запържва леко в малко масло. Запръжката се разрежда с бульон и вино розе.
- Вари се на бавен огън около 10 минути, след което се отстранява от огъня.
- Прибавят се магданозът нарязан на ситно, захарта и останалото масло.
- Подправя се с лимонов сок.
- При поднасяне, задушените бутчета се поливат със соса.
Рецепта предоставена от Станислава Вълкова