Френската кухня е световноизвестна със своите изискани вкусове и богат асортимент от сосове, които обогатяват всяко ястие. От класическите бешамел и холандез до по-сложни вариации като еспаньол и бордолез, френските сосове предлагат разнообразие и вкус на всяка трапеза. В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните френски сосове и ще ви предложим девет подробни рецепти, които можете да приготвите у дома.
Основни френски сосове:
Бешамел:
- Ингредиенти: 50 грама масло, 50 грама брашно, 500 мл прясно мляко, сол, бял пипер, мускатен орех
- Начин на приготвяне: Разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте добре. Постепенно добавете млякото и продължете да бъркате, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол, пипер и мускатен орех.
Холандез:
- Ингредиенти: 3 жълтъка, 200 грама масло, сок от 1/2 лимон, сол, бял пипер
- Начин на приготвяне: Разтопете маслото и оставете да изстине малко. Разбийте жълтъците с лимоновия сок във водна баня, след което постепенно добавяйте разтопеното масло, като продължавате да разбивате, докато сосът се загъсти. Подправете със сол и бял пипер.
Еспаньол:
- Ингредиенти: 50 грама масло, 50 грама брашно, 1 литър кафяв бульон, сол, черен пипер
- Начин на приготвяне: Разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и го запържете, като постоянно бъркате. Постепенно добавяйте кафявия бульон и продължавайте да бъркате, докато сосът се загъсти. Подправете със сол и черен пипер.
Рецепти за френски сосове:
Сос Мариньер:
- Ингредиенти: 1/2 чаша бяло вино, 1/4 чаша лимонов сок, 2 скилидки чесън (нарязани), 1 ч.л. дижонска горчица, 1/2 чаша масло, сол, черен пипер
- Начин на приготвяне: В тенджера смесете бялото вино, лимоновия сок, чесъна и горчицата и нека да заври. Намалете огъня и добавете маслото, разбъркайте добре, докато сосът се загъсти. Подправете със сол и черен пипер.
Сос Бордолез:
- Ингредиенти: 1 чаша червено вино, 1/2 чаша бульон, 1 скилидка чесън (нарязана), 2 с.л. масло, 2 с.л. брашно, сол, черен пипер
- Начин на приготвяне: В тенджера загрейте маслото и добавете брашното, разбъркайте добре. Постепенно добавете червеното вино и бульона, продължавайки да разбърквате, докато сосът се загъсти. Добавете чесъна и подправете със сол и черен пипер.
Сос Мюниер:
- Ингредиенти: 1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок, 1/4 чаша бульон, 2 с.л. масло, 2 с.л. нарязан пресен магданоз, сол, черен пипер
- Начин на приготвяне: В тенджера загрейте маслото и добавете лимоновия сок и бульона. Намалете огъня и варете соса, докато намалее на половина. Добавете магданоза и подправете със сол и черен пипер.
Сос Алфредо:
- Ингредиенти: 1 чаша сметана, 1/2 чаша настърган пармезан, 2 с.л. масло, сол, бял пипер
- Начин на приготвяне: В тенджера загрейте маслото и добавете сметаната. Намалете огъня и добавете пармезана, разбъркайте добре, докато сосът се загъсти. Подправете със сол и бял пипер.
Сос Песто:
- Ингредиенти: 2 чаши пресен босилек, 1/2 чаша настърган пармезан, 1/4 чаша пиниеви ядки, 2 скилидки чесън, 1/2 чаша зехтин, сол, черен пипер
- Начин на приготвяне: В блендер смесете босилека, пармезана, пиниевите ядки и чесъна. Добавете зехтина постепенно, докато сосът стане гладък. Подправете със сол и черен пипер.
Сос Дижон:
- Ингредиенти: 1/4 чаша дижонска горчица, 1/4 чаша мед, 2 с.л. бял вино оцет, 1/2 чаша зехтин, сол, черен пипер
- Начин на приготвяне: В купа смесете дижонската горчица, меда и оцета. Постепенно добавете зехтин, разбъркайте добре, докато сосът се загъсти. Подправете със сол и черен пипер.
Френските сосове са неотделима част от изисканата кухня на Франция и могат да превърнат всяко ястие в изкушение за сетивата. Експериментирайте с тези рецепти и създайте великолепни ястия у дома, като ви следвате френския кулинарен дух и традиции.