Гъбите са вълнуващ и вкусен съставен елемент в много ястия. От тях могат да се приготвят различни вкусни ястия, като супи, салати, паста, ястия на тиган и много други. В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните начини за обработване на гъби в кухнята и ще споделим някои вкусни рецепти, които може да опитате у дома.
Начини на обработване на гъби:
1. Термично обработване:
Гъбите се готвят бързо и лесно на тиган с малко масло и подправки. Този метод позволява да се запази тяхният вкус и текстура.
2. Мариноване:
Маринованите гъби са вкусна добавка към сандвичи, салати или мезета. Могат да бъдат консумирани и като самостоятелно предястие.
3. Варене:
Гъбите се варят в подсолена вода за кратко време, за да се запази тяхната структура и вкус.
4. Печене:
Печенето на гъби в добре загрята фурна с масло и подправки е прекрасен начин да се подчертае тяхният вкус.
Най-подходящите гъби за готвене:
- Шампиньони: Известни с богатия си вкус и универсалност в готвенето.
- Печурки: Имат интензивен аромат и мека текстура.
- Гъби портобело: Подходящи за печене и пълнени.
- Маслени гъби: Известни със своя богат вкус, подходящи за сосове и паста.
- Гъби шиитаке: Имат ярък вкус и се използват често в азиатската кухня.
Рецепти за гъби, с които да впечатлите
Супа от гъби и картофи:
- Съставки:
- 500 грама гъби (нарязани)
- 2 големи картофа (нарязани на кубчета)
- 1 глава лук (нарязана)
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 1 литър зеленчуков бульон
- Сол и черен пипер на вкус
- Сметана за сервиране (опционално)
- Начин на приготвяне:
- Загрейте тиган на средно висока температура и добавете лука и чесъна. Задушете ги за около 5 минути, докато станат меки.
- Добавете гъбите и продължете да готвите още 5-6 минути, докато гъбите омекнат.
- Добавете нарязаните картофи и зеленчуковия бульон. Оставете да заври и намалете огъня.
- Варете супата на слаб огън за около 15-20 минути, докато картофите се сварят напълно.
- Овкусете със сол и черен пипер според вкуса си.
- Поднесете супата топла, с добавена сметана, ако желаете.
- Съставки:
Печени шампиньони с чесън и розмарин:
- Съставки:
- 500 грама шампиньони (измити и почистени)
- 3 скилидки чесън (нарязани)
- Няколко стръка пресен розмарин
- Сол и черен пипер на вкус
- Маслиново масло (зехтин)
- Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса Целзий.
- В голяма купа смесете шампиньоните, чесъна, розмарина, солта и черния пипер.
- Поставете шампиньоните на слой в плитка тава, предварително намазана с маслиново масло.
- Печете във фурната за около 20-25 минути, докато станат златисти и запечени.
- Сервирайте топли като предястие или като придружител към основно ястие.
- Съставки:
Пиле с гъби и сос от сметана:
- Съставки:
- 4 пилешки гърди (без кожа)
- 300 грама гъби (нарязани)
- 1 голяма глава лук (нарязана)
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 200 мл сметана за готвене
- 100 мл бяло вино
- Сол и черен пипер на вкус
- Масло за пържене
- Начин на приготвяне:
- Загрейте маслото в тиган на средно висока температура и пържете пилешките гърди от двете страни до златисто.
- Извадете гърдите от тигана и на същото масло добавете лука и чесъна. Задушете ги до омекване.
- Добавете нарязаните гъби и продължете да готвите още 5-6 минути.
- Върнете пилешките гърди в тигана, налейте бялото вино и оставете да къкри около 5 минути.
- Добавете сметаната и оставете да се сгъсти за около 10-15 минути.
- Овкусете със сол и черен пипер според вкуса си.
- Поднесете горещо, за предпочитане с печен или варен картоф.
- Съставки:
Салата с пресни гъби, рукола и пармезан:
- Съставки:
- 200 грама пресни гъби (нарязани)
- 100 грама рукола
- 50 грама пармезан (настърган)
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
- Начин на приготвяне:
- Смесете пресните гъби, руколата и пармезана в купа за салата.
- В друга купа смесете зехтина, лимоновия сок, чесъна, солта и черния пипер.
- Полейте салатата с получената смес и разбъркайте добре.
- Сервирайте незабавно за по-добър вкус и текстура.
- Съставки:
Гъби бурек:
- Съставки:
- 500 грама тесто
- 300 грама гъби (нарязани)
- 1 глава лук (нарязана)
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 100 грама краве сирене (настъргано)
- Сол и черен пипер на вкус
- Масло за намазване
- Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса Целзий.
- Задушете лука и чесъна до омекване.
- Добавете нарязаните гъби и ги пържете до изпаряване на течността им.
- Овкусете със сол и черен пипер.
- Разпънете плочка от тестото и я намажете с малко масло.
- Поставете половината от гъбената смес върху тестото.
- Поръсете с половината от настърганото сирене.
- Повторете с останалото тесто и гъби.
- Сложете бурека в тава за печене и го печете за около 30-35 минути, докато стане златист.
- Съставки:
Ризото с печурки и бяло вино:
- Съставки:
- 300 грама ризото (ориз за ризото)
- 200 грама печурки (нарязани)
- 1 глава лук (нарязана)
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 100 мл бяло вино
- 1 литър зеленчуков бульон
- 50 грама пармезан (настърган)
- Сол и черен пипер на вкус
- Масло за пържене
- Начин на приготвяне:
- Загрейте зеленчуковия бульон в тенджера.
- Загрейте маслото в тиган и запържете лука и чесъна до омекване.
- Добавете печурките и ги пържете за няколко минути.
- Добавете ризотото и го задушете, като постоянно разбърквате.
- Постепенно добавяйте бялото вино и когато изпари, започнете да добавяте горещия бульон.
- Гответе ризотото, докато поеме почти целия бульон и стане кремообразно.
- Свалете от огъня и добавете пармезана. Овкусете със сол и черен пипер.
- Съставки:
Гъби на грил с балсамов оцет:
- Съставки:
- 500 грама гъби (почистени и нарязани)
- 3 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Прясно нарязан магданоз за сервиране
- Начин на приготвяне:
- Загрейте грил плочата на средно висока температура.
- В голяма купа смесете гъбите с балсамовия оцет, зехтина, солта и черния пипер.
- Печете гъбите на грил плочата за около 6-8 минути, като ги обърнете на всеки 2-3 минути.
- Когато гъбите станат меки и запечени, махнете от грила.
- Сервирайте гъбите, поръсени с пресен магданоз.
- Съставки:
Паста с маслени гъби и спанак:
- Съставки:
- 300 грама паста (спагети, пенне или друг вид)
- 200 грама маслени гъби (нарязани)
- 100 грама пресен спанак
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 50 мл сметана за готвене
- Сол и черен пипер на вкус
- Пармезан за поръсване
- Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според инструкциите на опаковката.
- В голяма тиган загрейте малко масло и добавете чесъна. Задушете го за няколко секунди.
- Добавете маслените гъби и ги задушете, докато омекнат и оставят течност.
- Добавете пресния спанак и го задушете.
- Прибавете сметаната и овкусете със сол и черен пипер.
- Сложете сварената паста в тигана със сместа от гъбите и спанака и разбъркайте добре.
- Поръсете с парчензан и сервирайте топло.
- Съставки:
Печен патладжан с пълнеж от гъби и сирене:
- Съставки:
- 2 средно големи патладжана
- 300 грама гъби (нарязани)
- 1 глава лук (нарязана)
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 100 грама сирене (настъргано)
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Начин на приготвяне:
- Разрежете патладжаните пополовина и издълбайте малко място вътре.
- Намажете патладжаните с малко зехтин и поставете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за около 15-20 минути, докато станат меки.
- В голяма тиган загрейте зехтин и добавете лука и чесъна. Задушете ги до омекване.
- Добавете нарязаните гъби и ги пържете, докато омекнат.
- Овкусете със сол и черен пипер.
- Напълнете издълбаните патладжани с плънката от гъби и настърганото сирене.
- Печете отново във фурната за около 10-15 минути, докато сиренето се разтопи и патладжаните станат златисти.
- Съставки:
Гъбите предлагат безброй възможности за творчество в кухнята. Експериментирайте с различни видове и начини на обработка, за да откриете вашите любими комбинации от вкусове и текстури. Вдъхновявайте се и създавайте вкусни ястия, които да споделяте с близките си!