Необходими продукти:
- пиле - 1 малко (1.200кг)
- бяло вино - 4 - 5 ч.ч
- лук - 2 глави
- картофи - 2 бр.
- перлен ориз - 200 г
- киноа - 50 г
- чесън - 3 скилидки
- зелена салата - листа
- hosso - 2 с.л.
- подправки за пиле
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне или как се готви ястието:
- Измийте пилето и нарежете на парчетата.
- Нарежете лука на полукръгове.
- В голяма плоска тенджера изсипете мазнина и когато маслото се загрее малко, добавете лука, нарязан на ситно, чесън, сол, смлян черен пипер и добавете пилето.
- Смесете всичко.
- След това оставете да се позапържи леко, след това изсипете бялото вино и подправките, а след това затворете капака и оставете да къкри. Не добавяйте вода. Оставете да къкри 30-45 минути.
- Перленият ориз се смесва с киноа и се измиват много добре. Варят се в тенджерка или касерола за около 20 мин, като оризът трябва да е ронлив и бял.
- Картофите се нарязват на средно дебели филии и се варят до готовност в леко подсолена вода.
- Поднасяме в празнични чинии, като подреждаме по следния начин. В едната половина на чиния постиламе листо зелена салата, върху него две-три парчета пиле, в другата половина слагате две филии сварени картофи и отгоре две-три супени лъжици от ориза. Украсяваме празничното пиле с перлен ориз и киноа по желание и вкус.
Рецепта предоставена от Станислава Вълкова