Необходими продукти:
- 4 големи патладжана
- 300 гр. телешко oт бут без кост
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка зелена лук
- 1 малка консерва домати
- 1/2 връзка магданоз
- 50 гр. бяло саламурено сирене или фета
- 100 гр. кашкавал
- 50 мл. бяло вино сол
- черен пипер
- мащерка
- олио или зехтин
Приготвяне или как се готви ястието:
- За да напълним лесно патладжаните, ще използваме един трик. С помощта на белачка за картофи, изрязваме една лента по дължина от патладжана. Надупчваме патладжаните с вилица и ги поставяме в тавичка за печене.
- Слагаме малко зехтин и печем до готовност. Трикът е, че патладжанът може лесно да се издълбае от мястото на обелената лента, което след печене омеква. Задушаваме месото нарязано на ситни кубчета в малко мазнина.
- Добавяме виното и оставяме да се изпари. В друг съд запържваме нарязаните на ситно чесън и лук. Добавяме месото и доматите. Подправяме.
- След като сосът се сгъсти отстраняваме от котлона. Издълбаваме патладжаните и смесаме извадената вътрешност с плънката.
- Пълним патладжана и поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме до за златисто. Поднасяме патладжана поръсен с наситнен магданоз.
Рецепта предоставена от Анелия Терзиева.