В Българската кухня много често присъства свинското месо, особено през зимните месеци. Една част от прасето обаче често остава недооценена и това е джолана. Всъщност джоланите са краката на животното от коляното надолу, заедно с прилежащото им месо. Задушен джолан със сос в уред за бавно готвене 3 порции
Време за приготвянето на джолана (без гарнитурата) 4 часа + 30 мин
Необходими продукти:
- 800 гр.месо от джолан
- 1 каф.чашка бяло вино
- 2 суп. лъжици соев сос
- черен, червен пипер, мащерка
- няколко суп. лъжици олио
За соса:
- 1 каф. чашка готварска сметана
- 2 суп. лъжици препечено брашно
Приготвяне или как се готви ястието:
- Джоланът задължително трябва да сготвим на бавен огън. Ето защо при приготването му са много подходящи за употреба уредите за бавно готвене и гювечите. Приготвяме марината от сухите подправки, соевия сос, виното и мазнината. Поставяме местото в слоукукъра и заливаме с проготвената смес.
- Добавяме 1-2 каф. чашка вода. Готвим 4 часа на високата степен.
- Прецеждаме полученият при готвенето сос и поставяме на котлона.
- Сгъстяваме го с препеченото брашно и добавяме сметаната.
- Връщаме месото в соса и оставяме всичко да къкри около 10 мин бавен огън.
- Поднасяме с гарнитура от картофено пюре или друго по избор. В случая джоланът е поднесен със задушени тиквички с ориз.
Рецепта предоставена от Анелия Терзиева.