Необходими продукти:
За 4 порции:
- 450 гр. ориз Арборио
- 1 малък черен трюфел
- пармезан
- мащерка, сол, черен пипер
- 2 скилидки чесън
- 1 каф.чашка бяло вино
- 2-3 чаши гъбен или пилешки бульон
- 50 мл. готварска сметана
Приготвяне или как се готви ястието:
- Запържваме скълцаният чесън в малко мазнина.
- Добавяме ориза (в никакъв случай не го мием) и разбъркваме.
- Почистваме добре трюфела. С помощта на ренде за твърди сирена режем от него на много тънки филийки. Добавяме няколко резена към ризотото.
- Добавяме виното и продължаваме да бъркаме.
- След като почти се изпари започваме да доливаме бульонът на малки части като добавяме течност само след като предходната се изпари. Съотношението ориз: течност е около 1:3.
- Малко преди готовност на ориза прибавяме подправките и сметаната.
- Сваляме от котлона и поднасяме с настърган пармезан и още няколко резена трюфел.
*Бележки: Не прекалявайте с него, защото вкусът и ароматът са много интензивни.
Рецепта предоставена от Анелия Терзиева.