Необходими продукти:
За брауни блатовете:
(Продуктите са за два блата)
• 6 бр. яйца
• 10 с.л. кафява захар
• 250 г масло
• 300 г шоколад (натурален или кулинарен)
• 6 с.л. какао (натурално)
• 6 с.л. брашно (с връх)
• 2 ч.л. бакпулвер
За крема:
- 800гр. заквасена сметана
- 250 гр. крема сирене пудра захар на вкус
- ванилия
Добавки:
- 1 пакет бисквити Орео
- 1/2 бурканче сладко от вишни
Приготвяне или как се готви десертът:
- Започваме с приготвянето на блатовете. Разбиваме яйцата и захарта до получаване на пухкава гладка смес.
- Разтапяме заедно маслото и шоколада и ги добавяме към яйчената смес, като внимавате да са с температура около стайната или по-хладни защото иначе ще пресекат яйцата.
- Прибавяме брашното, смесено с бакпулвера и пресятото какао и разбъркваме добре.
- Получената смес разделяме на две равни части и разпределяме в кръгли форми с падащ ринг, в които сме сложили предварително хартия за печене. Печем до готовност за около 12 мин на 170 градуса. Времето може да варира в зависимост от големината на формата и силата на вашата фурна, но търсим текстурата на брауни.
- Разбиваме сметаната, крем сиренето, ванилията с пудра захар толкова, че да получите желаната от вас сладост. Приготвените вече блатове оставаме да изстинат напълно преди да сглобим тортата. Най-добре е да ги приготвите от предния ден.
- Напояваме блатовете с течната част от сладкото или с малко ликьор по избор. Подходящи са амарето, вишновка, бейлис.
- Винаги обръщайте блатовете с долната част на горе защото тя е пореста и ще се напои по-добре. За втория блат това е необходимо също за да се получи равна и красива горна част на тортата.Върху напоения блат поставяме от целите вишни.
- Слагаме и дебел слой от крема като заглаждаме, но не до ръба на тортата. След като сложим втория блат, кремът ще се разнесе до краищата.
- Върху крема поръсваме с натрошени бисквити орео и слагаме втория блат.Напояваме и след това "замазваме" тортата с останалия крем.
- Поръсваме с още натрошени бисквитки, като можем и да поставим цели такива.
- Оставяме тортата в хладилника поне за една нощ. Имайте предвид, че колкото повече престои, толкова по-вкусна става!
Рецепта предоставена от Анелия Терзиева.