Необходими продукти:
• 300 г какаови бисквити
• 125 г масло (1 малко пакетче)
• 375 г крема сирене (3 пакетчета)
• 300 г заквасена сметана
• 1 ч. чаша пудра захар
• 3 яйца
• 100 гр. готварски шоколад
• щипка канела
• ванилия
Приготвяне или как се готви десертът:
- Всички продукти за чийзкейка трябва да са на стайна температура. С помощта на блендер смиламе бисквитите до фини трохи. Към тях добавяме разтопеното масло и щипка канела (пожелание). Във форма с падащи стени и дъно (ринг) с диаметър 24 см поставяме бисквитената смес.
- С помощта на лъжица чрез притискане оформяме основата на чийзкейка. Трябва да се получи плътен добре притиснат пласт. Слагаме формата във фризера докато приготвяме сместа за чийзкейка.
- Разбиваме крем сиренето със захарта. Хубаво да е опитате самото сирене преди работа или да използвате вече проверена марка, тъй като на пазара в някои видове крем сирене има твърде много добавена сол и това влияе негативно на вкуса.
- Добавяме яйцата и разбиваме отново. Накрая прибавяме ванилията и заквасената сметана и бъркаме отново до хомогенност.
- Разтапяме на водна баня шоколада. Много е важно той да е леко охладен, за да не пресечем сместа за сладкиша. Към шоколада добавяме малко от сместа и разбъркваме докато се смесят.
- Изсипваме "бялата " смес върху бисквитената основа. За всеки случай може да обвиете формата с алуминиево фолио.
- С лъжица поставяме от шоколадовата смес върху бялата и леко разбъркваме за да получим интересни шарки.
- Печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 40мин.
- Сладкишът добива лека кафеникава коричка отгоре. Добре е плавно да го изстудим, като най-добре това се получава като го оставите в изключена фурна с отворена врата. След това охлаждаме за няколко часа в хладилник.
Рецепта предоставена от Анелия Терзиева.