Необходими продукти:
- 1 и 1/2 ч.ч. череши
- 1 ч.ч. ягоди
- 4 бр. яйца
- 240 мл. прясно мляко
- 100 г захар
- 200 г брашно -
- 50 мл вино, розе
- 40 г масло - меко
- 2 пакетчета ванилия
- 1/4 ч.л. сол
- захар - за поръсване
- пудра захар - за поръсване
- масло - за намазване
За топинга:
- 1 с.л. пудра захар
- 2 с.л. заквасена сметана
- 1 с.л. масло, меко
- 1 пакетче ванилия
Приготвяне или как се готви десертът:
- Намажете обилно с масло тавичка с диаметър 24-25 см и поръсете с 2-3 щипки захар.
- Обезкостете черешите, почистете ягодите и ги подредете на дъното на тавичката.
- Разбийте в купа яйцата, захарта, маслото и млякото.
- Добавете брашното, ванилиите, солта и розето. Продължете разбиването, докато получите еднородна смес и залейте плодчетата с нея.
- Печете сладкиша с череши 35-40 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- Охладете и поръсете с пудра захар плодовия сладкиш.
- При поднасяне залейте клафутито с топинга, който се приготвя, като разбъркате до гладкост с лъжица изброените за него съставки.
- Можете да съхранявате вкусното Клафути с ягоди и череши в хладилник.
Рецепта предоставена от Ася Заевска.