Необходими продукти:
- прясно мляко - 1 и 1/4 ч.ч.
- краве масло - 1/2 ч.ч. меко
- натурален шоколад - 110 г
- яйца - 2 бр.
- ванилия - 2 пакетчета
- брашно - 2 и 1/3 ч.ч.
- захар - 1 ч.ч.
- сода - 1/2 ч.л.
- сол - 1/2 ч.л.
За крема:
- краве масло - 3 с.л.
- натурален шоколад - 70 г
- пудра захар - 1 ч.ч.
- сладкарска сметана - 1/2 ч.ч.
За ганаша:
- натурален шоколад - 100 г.
- сладкарска сметана - 1/2 ч.ч.
Приготвяне или как се готви десертът:
- В тенджера на ниска температура се загряват млякото, маслото и натрошеният шоколад, докато последният се разтопи. Сваля се от котлона и се оставя за 10 мин.
- В купа се разбиват яйцата и ванилията. При непрекъснато бъркане се прибавя шоколадът, докато се получи гладка смес. Смесват се брашното, захарта, содата и солта.
- Прибавят се на порции към шоколадовата смес, докато се получи гладко тесто. Тестото се прехвърля в голяма правоъгълна тава покрита с хартия за печене (леко намазнена). Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна за 20-25 мин.
- Блатът се изважда от тавата и се оставя да се охлади напълно, след което се разрязва на 3 равни части.
- За крема на шоколадовата торта в малка тенджерка се разтопяват маслото и натрошения шоколад. Разбъркват се с пудрата захар и сметаната до гладка смес (може да използвате миксер).
- За приготвянето на шоколадовия ганаш най-напред загряваме натрошения шоколад и сметаната (при непрекъснато разбъркване) до пълното разтопяване на шоколада. Оставя се да изстине толкова, че да може да се маже.
- Поставя се първият блат върху подходяща чиния. Намазва се с 1/2 от крема. Слага се вторият блат и се намазва с останалата половина.
- Слага се третият блат и се намазва с ганаша отгоре.
- Оставете готовата шоколадова торта в хладилник за 1 час.
Рецепта предоставена от Ася Заевска.