Необходими продукти:
За какаовия блат:
- 100 гр. брашно
- 60 гр. какао
- 220 гр. захар кристална
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 яйце
- 120 мл прясно мляко, смесено с 1/2 ч.л. оцет
- 60 мл кокосово масло или олио
- 120 мл горещо, прясно приготвено кафе
- 1/2 ч.л. ванилова есенция
За пандишпановия блат:
- 225 гр. брашно 6 белтъка, на стайна температура
- 160 гр. фина захар
- 75 гр. разтопено и охладено краве масло
За портокаловия крем с маскарпоне:
- 6 жълтъка
- 100 мл прясно изцеден портокалов сок
- 100 гр. захар
- кората на 1 портокал
- 125 гр. студено масло, нарязано на кубчета
- 250 гр. Маскарпоне
За шоколадовия ганаш:
- 350 гр. черен шоколад (може и кувертюр с над 55 % какао)
- 500 мл. течна, животинска сметана, неподсладена
Приготвяне или как се готви десертът:
- За какаовия блат: Фурната се загрява на 180*С. Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя да си взаимодействат, докато приготвите другите продукти. Тава с диаметър 20-22 см се покрива с хартия за печене.
- В купа се пресяват брашното и какаото, добавя се содата, солта, бакпулвера и захарта и се разбъркват добре. Яйцето се разбива с вилица, добавя се олиото, прясното мляко и ванилията. Мокрите съставки се добавят при сухите и се разбъркват.
- Добавя се горещото кафе и се разбъркват отново до получаване на хомогенна, сравнително рядка смес. Излива се в подготвената тортена форма и се пече до готовност, около 25-30 минути. Проверява се с дървена клечка, която при поставяне в средата на блата трябва да е суха. Изпечената основа се оставя да изстине във формата 10-тина минути, след което се прехръвля върху метална скара или кухненско плот до пълното й охлаждане. Разрязва се на две.
За пандишпановия блат:
- Фурната се загрява на 180*С. Тава с диаметър 20-22 см се покрива с хартия за печене. Разделят се белтъците от жълтъците.
- Белтъците и захарта се разбиват с миксер до получаването на бял и пухкав крем.
- Брашното се пресява и се прибавя към яйчената смес на 2-3 пъти. Разбърква се нежно и внимателно със силиконова шпатула като се внимава да не спадне сместа. Тестото се изсипва във формата и се пече около 20-25 минути или до лека златиста коричка. Оставя се да изстине напълно. След което се разрязва на две части.
За портокаловия крем:
- Жълтъците, сока, захарта и кората се изсипват в тенджера с дебело дъно или касерола. Готвят се на среден огън като се бърка непрекъснато. След около 5-8 минути сладкото следва да се е сгъстило - за проверка прокарайте силиконова шпатула през дъното на тенджерата и ако не оставя следа, значи е готово.
- Когато е готово, се отстранява от котлона и докато е още горещо към него се прибавя маслото, парче по парче, като се разбърква добре след всяка добавена бучка масло.
- Изсипва се в купа, покрива се със свежо фолио и се прибира в хладилника за час, докато стегне. След което към него се прибавя маскарпонето и се разбърква внимателно.
За шоколадовия ганаш:
- Шоколадът се нарязва на малки парчета и се изсипва в купа.
- Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Изчаква се минута, след което се разбърква до получаването на хомогенен крем. Оставя се да се охлади, след което се оставя в хладилника за 30 минути.
Сглобяване на тортата:
- Поставя се един пандишпанов блат и се сиропира леко с прясно мляко. Намазва се половината от шоколадовия ганаш. Слага се какаовия бллат, който се намазва с портокаловия крем. Върху него се поставя другия какаов блат, който се намазва с шоколадовия ганаш. Най-отгоре се слага другия пандишпанов блат.
- Тортата се прибира в хладилника, за да стегне добре. За намазване на тортата използвах шоколадов кувертюр с 55 % какао, смесен с 2-3 с.л. кокосово масло за блясък. Отгоре сложих кокосови бонбони и тънки резени портокал за свежест, а посредата - пресни боровинки.
Рецепта предоставена от Снежина Чурова.