Необходими продукти:
- 1ч ч мас
- 1 ч ч бяло вино
- 2 ванилии
- 1 кутия цветен локум
- брашно за средно меко тесто,
- пудра за овалване
Приготвяне или как се готви десертът:
- В купа сипваме 450 -500 г брашно и оформяме в средата кладенче. Сипва се полуразтопена мас, бяло вино и ванилии. Разбърква се добре, после се замесва тесто.
- Разделя се на две части, всяка се точи на правоъгълник, които се нарязва на ленти дебели по 3 -4 см.
- Нареждаме в долната част парчета локум, навиват се като руло и нарязваме на парчета.
- Нареждат се в тава върху хартия за печене.
- Печем в загрята фурна 180 с до готовност, да останат бели и да не се препичат.
- Изваждаме и поръсваме обилно с пудра захар. Чудесни сладки за празник с вино, поднесени с любов!
Рецепта предоставена от Виолета Матева.