НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
брашно- 1 кг. (пресято)
сол- 3 ч.л.
захар- 3 ч.л.
суха мая- 22 гр.
вода- 100 мл. (топла)
олио- 3 с.л.
кисело мляко- 500 гр.
краве масло- 100 гр.
краве сирене- 400 гр.
яйца- 6 бр.
жълтък- 1 бр. (за намазване)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Пресейте брашното. Оформете кладенец и прибавете солта, захарта, маята, олиото, киселото мляко, водата и едно яйце. Омесете меко леко лепкаво тесто. Намажете готовото тесто с олио и оставете да втаса за един час.
В купа разбийте яйцата със сиренето.
Намазнете леко работния плот и изсипете тестото. Разточете на голям правоъгълник с дебелина 5 милиметра. Разделете на три равни части по дължина. Разпределете плънката. Навийте всяка част така, че да станат три дълги фитила. Срежете фитилите през средата. Оплетете две тройни плитки. Прехвърлете плитките в тавичка с намазнена хартия за печене, като ги навиете като охлюв. Покрийте с кърпа и оставете да втасва още половин час.
Намажете тутманика с жълтъка разбит с малко олио. Печете в загрята фурна на 180 градуса, в средата, без вентилатор, за около 50-60 минути.
Покрийте готовия тутманик с чиста кърпа да отпочине няколко минути. Приятен апетит!
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=hXSvf2QTRhw