Необходими продукти:
- 500 г домати
- 2 супени лъжици растително масло
- 25 г краве масло
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- 1/4 главичка целина
- 2 супени лъжици ориз
- 1 супена лъжица брашно
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 2 чаени лъжички захар
- 1/3 връзка магданоз
- сол
- черен пипер
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистените, измити и ситно нарязани лук, морков и целина се задушават в растителното масло и 1 супена лъжица вода до омекване.
- Прибавят се част от доматите, нарязани на дребно, и се задушават няколко минути.
- Разбъркват се с червения пипер и се заливат с 6 чаени чаши гореща вода или бульон.
- След завирането на течността се прибавят почистеният и измит ориз и останалата част от нарязаните домати.
- Като се свари оризът, се прибавя брашното, леко запечено или сурово, размито с малко студена вода.
- Супата се посолява и се вари още няколко минути, подправя се с прясното масло, захарта и черен пипер, поръсва се с дребно нарязания магданоз и се поднася.