Необходими продукти:
- 1 малка глава лук
- 1 консерва белени домати
- 2 банана (може и по-презрели)
- 1 с. л. брашно
- половин кубче бульон (пилешки или зеленчуков)
- черен пипер
- сол на вкус
- захар на вкус
- магданоз
- млян кориандър (по желание)
- чили или лют червен пипер (по желание)
Приготвяне или как се готви ястието:
- Ситно нарязаният лук се запържва в малко олио или масло, докато стане прозрачен и почти готов.
- Добавят се предварително обелените и нарязани на филийки банани и се намачкват леко със шпатулата или с вилица.
- След една минута най-много се добавят доматите (добре е предварително също малко да се намачкат) и бульонът, разтворен във вода.
- Добавя се сол и черен пипер на вкус, както и една чаена лъжичка захар.
- Имайте предвид, че бананите подслаждат супата, така че захарта може да не е задължителна и зависи от това колко са кисели доматите!
- Супата се оставя да поври около 10 минути. След това се пасира с пасатор, но така че да останат малко парченца банани и домати, а да не е съвсем като пюре.
- Връща се обратно на котлона и се сгъстява с брашното, размито с малко студена вода.
- Добавят се магданозът, кориандърът и чилито.
- Оставя се да поври още пет минути до пълна готовност.