НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА ТЕСТОТО:
прясно мляко- 200 мл. (топло)
вода- 100 мл. (топла)
олио- 60 мл.
белтъци- 2 бр.
жълтъци- 1 бр.
мая (суха)- 1 пк. (11 гр.)
захар- 2 с.л.
брашно- 570 гр. (пресято)
сол- 1 ч.л.
краве масло- 30 гр. (меко, на стайна температура)
ЗА НАМАЗВАНЕ:
жълтъци- 2 бр.
белтъци- 1 бр.
краве масло- 30 гр. (меко, на стайна температура)
сусам за поръсване (черен и бял)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа смесете млякото, водата, олиото, яйцата, захарта и маята. Разбъркайте всички продукти и постепенно прибавяйте брашното. Когато започне да се образува тесто прибавете солта и маслото. Продължете да месите 3-4 минути. Ако е необходимо прибавете малко брашно. Тестото трябва да е много меко и леко лепкаво. Оставете тестото да втасва 1 час.
Примесете леко втасалото тесто. Оформете 12 еднакви по големина топки. Разточете с точилка на елипсовидна форма. Намажете с масло. С помоща на нож за пици направете разрези по дължина, като оставите по един сантиметър от началото и края. Навийте на фитили по диагонал. С получените фитили оформете кръг (като геврече). Наредете гевречетата в тава с хартия за печене. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втасват още 40 минути.
Намажете гевречетата с разбитите 2 жълтъка и един белтък. Поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Приятен апетит!
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=48gpqsPeSMgt=186s