Необходими продукти:
- 1 1/2 с.л. масло
- 2 малки главички лук (най-добре шалот, ако има)
- 4 ч.ч. пресен грах (може и замразен, но първо го размразете)
- 2 3/4 ч.ч. вода
- 4-5 с.л. течна сметана
- сол и черен пипер
- крутони, за гарниране
Приготвяне или как се готви ястието:
- Разтопете маслото в тиган с дебело дъно и сотирайте лука за около 3 минути, като разбърквате спорадично. Прибавете грахта и водата, овкусете със сол и черен пипер. Сложете капака и задушавайте за около 10-15 минути до готовност на грахта, като разбърквате от време на време.
- Когато грахчетата омекнат ги прехвърлете с решетеста лъжица в кухненския робот.
- Прибавете малко от течността, в която са се готвили и пасирайте до гладка смес.
- Прехвърлете в чиста тенджера, прибавете сметаната и загрейте, без супата да завира.
- Сервирайте гореща, гарнирана с крутони.