Необходими продукти:
- 700 г домати
- 50 г краве масло
- 1 главичка кромид лук
- 1 морков
- 1/4 главичка целина
- 2 супени лъжици брашно
- 3 чаени чаши вода
- 2 чаени чаши прясно мляко
- 1 чаена лъжичка захар
- 3 филийки от бял хляб
- 25 г кашкавал
- сол
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистените, измити и дребно нарязани лук, морков и целина се задушават до омекване в 1/3 от маслото и 1 супена лъжица вода. Заливат се с горещата вода и след завирането им се посоляват.
- Прибавят се дребно нарязаните домати и се варят около 10 минути, след което всичко се претрива през цедка.
- Брашното се запържва до светлозлатисто оцветяване във втората 1/3 от маслото и се разрежда с прясното мляко. Получава се бешамелов сос, който се прибавя към пасираните домати и ароматични зеленчуци.
- Супата се подправя със захарта и ако е гъста, може да се разреди с допълнително количество гореща вода, бульон или прясно мляко, след което се кипва и се отстранява от огъня.
- Поднася се с крутончета от нарязания на филийки хляб, намазани с останалата 1/3 от маслото, поръсени с настъргания кашкавал и леко запечени във фурна.