Необходими продукти:
- 1 1/2 кг зрели домати, обелени, нарязани на четвъртинки и почистени от семки
- 2 скилидки чесън, накълцани
- 2 с.л. олио, зехтин или масло
- 1 стрък праз, накълцан
- 1 морков, накълцан
- 1 1/4 л пилешки бульон или зеленчуков
- 100 гр синьо сирене
- 3 с.л. сметана
- няколко листа босилек или 2-3 стръка пресен магданоз
- 1 ч.ч. накълцан бекон, препечен до златисто
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне или как се готви ястието:
- Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете подготвените четвъртинки домати в подходяща тавичка. Овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с чесъна и печете във фурната за около 30 минути.
- Загрейте мазнината в тенджерка. Прибавете нарязания праз и моркова, овкусете леко със сол и черен пипер. Задушавайте на ниска температура за около 10 минути или докато зеленчука омекне.
- Прибавете бульона и готовите домати. Увеличете температурата и оставете да заври. Намалете температурата до ниска и оставете с капак, да се задушава за около 20 минути.
- Прибавете синьото сирене, сметаната и листата босилек или магданоз. Варете още 1-2 минути.
- Прехвърлете в кухненския робот и пасирайте до гладка смес.
- Върнете в тенджерката и загрейте сместта, без да я оставяте да заври.
- Сервирайте гореща, гарнирата с парченцата запечен бекон.